Isolatie meneertje

De hele dag spookt die uitspraak al door mijn hoofd, “isolatie meneertje”. Ik kan echter niet meer bedenken uit welke reclame die komt. Nu ik dit gedeeld heb zitten er waarschijnlijk allerlei andere mensen met dezelfde uitspraak in hun hoofd. Gedeelde smart is halve smart in deze. Wanneer je het weet mag je het doorgeven, Google kon me niet helpen.

Ik moet aan die uitspraak denken omdat er een meneertje onder de vloer bezig is om de boel te isoleren. Qua postuur zou ik een ideale vloer-isoleerder zijn. Je hebt er echter ook andere kwaliteiten voor nodig en die mis ik. Je de gehele dag proberen te bewegen in een kruipruimte van 50 cm hoog is ook niet helemaal mijn ambitie.

Wanneer ik met de hamer SOS tegen de vloer tik of wanneer je een hele lange tijd helemaal niets hoort is het verstandig om even je hoofd in de kruipruimte te steken om te kijken of je 112 moet bellen, is ook niet mijn gedroomde openingszin. Mijn isolatie-meneertje start daar wel mee om er meteen aan toe te voegen dat het nog nooit nodig is geweest hoor. Gelukkig maar.

Isolatie is één van de makkelijkste manier om energie te besparen. Het is logisch dat je vooral voor binnen wilt stoken. Wanneer de warmte binnen blijft is het aangenamer en verbruik je, heel simpel, minder gas. Het zal nog wel een paar jaar duren maar de overheid is ons al wel voorzichtig aan het voorbereiden dat we naar gasloze huizen gaan. Groningen schudt en Putin is niet helemaal een betrouwbare leverancier, dus het klinkt wel verstandig. Helemaal gasloos zal nog niet zo eenvoudig zijn. We hebben een mooi en goed gasfornuis die nog niet echt aan vervanging toe is en ook de ketel kan nog jaren mee. Voor gasloos koken zijn inmiddels zoveel goede alternatieven, dat zal uiteindelijk een redelijk makkelijke keuze zijn. Op het gebied van het huis verwarmen lijken de mogelijkheden op dit moment nog wat beperkter.

Vooralsnog houden we ons alleen nog bezig met het zo min mogelijk gas verbruiken. Heel simpele dingen als de verwarming een graadje lager, en een uurtje voor het naar bed gaan hem op 15 graden zetten, ietsje korter douchen, gekookt water in een thermosfles bewaren schelen al. En nu dus ook de vloerisolatie. Omdat we al erg zuinig met gas zijn denk ik dat we de investering er niet heel snel uit zullen halen. Tonzon-folie kost € 35- per m2 inclusief montage, ons huis heeft een oppervlakte van 50 m2 en met wat kleine bijkomen kosten komt het neer op ca. € 1780,-. Met een gasrekening van ca, € 700,- per jaar denk ik dat het heel wat jaartjes duurt eer we dat terug hebben verdient. Ach, het was toch ook goed voor het milieu en volgens de leverancier hoeven we ook geen sloffen meer te dragen in huis dus dat pakken we ook mooi mee. Tevens levert isolatie op dit moment ook gewoon meer op als het geld op de bank laten staan.

Bij het zoeken naar de reclame waar isolatie meneertje in gebruikt werd stuitte ik wel op een andere energie reclame waar eigenlijk een van de beste besparingstips in zat: trek eens wat warms aan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s