Dromer of realist

De droom was/is 0 op de meter. Om daar serieus werk van te maken kom je uiteindelijk ook op 0 op je bankrekening uit. De realist dient in deze de dromer dan ook even een beetje wakker te schudden. Ingrepen als vloerisolatie en zonnepanelen zijn financieel realistisch en hebben een terugverdien tijd die we zelf nog mee gaan maken mits we niet te veel aan de onderkant van de gemiddelde levensduur van een mens uit komen.

Het vervangen van de buitenmuren is wat mij betreft een brug te ver en zonder dat zal 0 op de meter moeilijk te halen zijn. De realist heeft de dromer dus al redelijk snel achterhaald. Dit wil verder niet zeggen dat het project hierbij stopt, ik zal het alleen een iets andere naam moeten gaan geven. Iets van, bijna 0 op de meter of zo dicht mogelijk bij 0 op de meter. Is niet echt pakkend maar dekt de uiteindelijke lading ietsje beter.

Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen nog maar tijd geïnvesteerd (buiten wat ledlampjes om) maar vanaf nu gaat dat veranderen. De eerste serieuze investering staat gepland. Eerdaags zal ons mechanisch ventilatiesysteem worden vervangen. Het oude wisselstroom apparaat zal vervangen worden door een modern gelijkstroom gebeuren. Bijkomend voordeel van deze vervanging is dat meteen de kanalen eens gepoetst zullen gaan worden. Wij wonen hier nu 15 jaar en er is nooit iets mee gebeurd en wanneer ik de vorige bewoonster een beetje inschat verwacht ik niet dat zij hier een jaarlijkse schoonmaakbeurt aan heeft gewaagt. Kortom een apparaat wat een stuk zuiniger is en in staat wordt gesteld om ook nog eens beter zijn werk te doen. Lijkt mij een prima investering.

Ondertussen ben ik druk doende met uit te zoeken wat de beste vloerisolatie voor onze woonsituatie is. Ook hier zijn weer zoveel bomen dat het bos moeilijk zichtbaar is. Man, man, man wat is er op dit gebied veel mogelijk. De leek, zoals ik, is eigenlijk gebaat bij 1 soort materiaal dat gewoon goed werkt. Hoe meer ik me in dit onderwerp verdiep hoe meer ik mijn twijfels heb bij het begrip vrije marktwerking. Jaren was er in oost-Europa van alles maar 1 mogelijkheid en daar moet je het mee doen. Wanneer dat in de markt gezet wordt als de allerbeste mogelijkheid is er geen reden om verder te kijken. Nu zijn er weet ik veel hoeveel aanbieders en echt waar, ze verkopen allemaal het beste voor de beste prijs.

Er zijn dus eigenlijk 2 eenheden waar je een keuze voor moet gaan maken. Het materiaal en de leverancier. Het materiaal wordt mede bepaald door de mogelijkheid die de kruip ruimte biedt, de isolatiewaardes en de aanschaf en montage kosten. Alles naast elkaar leggend heb ik inmiddels de keuze gemaakt voor Tonzon. Dit zijn thermokussens die door de luchtkamers een goede isolerende werking hebben. Voor de montage ben ik nog aan het kijken. De uitspraak, haal elders niet wat IJsselstein u biedt, speelt mee in mijn zoektocht, maar voorzover heb ik nog niemand in IJsselstein gevonden. Ik zal helaas dus elders moeten kijken (of iemand moet iets weten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s