Meten = weten

Sinds 11 februari werkt, na een hoop telefoontjes, de Qbox. Het is een sensor die op de meter is geplakt en eigenlijk gewoon heel simpel telt hoe vaak het rode streepje van de draaischijf voorbijkomt. Je kunt daarmee dus meten wat je op dit moment aan het verbruiken bent, maar veel interessanter is dat je dus via een appje of de site van Qurrent kunt zien wat je per dag verbruikt. Zoals vele appjes is ook deze verslavend. U bent dus gewaarschuwd.

De verslaving brengt in dit geval ook iets positiefs. Het zou namelijk zo moeten zijn dat wanneer je een energiezuinige maatregel neemt, je dat onmiddellijk in je dagelijks gebruik terug kunt zien. Het stimuleert dus enorm om dingen te ondernemen om de grafieken naar beneden te krijgen.

Omdat ik in eerste instantie de verkeerde Qbox had aangeschaft, daardoor wat langer moest wachten op de juiste en dat die niet onmiddellijk werkte, zijn we dus pas vanaf 11 februari aan het meten. Voor het meten hebben we al wat maatregelen genomen zoals het vervangen van verschillende gloeilampen door ledlampen en de losse vriezer in de schuur geheel uitschakelen. Dit kunnen we dus jammergenoeg niet terug zien in ons dagelijks gebruik, al moet dat bij de eindafrekening natuurlijk wel voelbaar zijn.

Bij het opstarten van de Qbox moet je enkele gegevens invullen over je woonsituatie. Hierdoor is het mogelijk om jouw verbruik te vergelijken met de gemiddelde Nederlander in ongeveer dezelfde woonsituatie. Dit gemiddelde verbruik wordt doormiddel van een lijn in de grafiek aangegeven en werkt eigenlijk onmiddellijk als leidraad voor het eigen verbruik. Het dagelijkse doel is eigenlijk om gewoon onder die lijn uit te komen. Tot onze grote frustratie lukt dat eigenlijk veel te weinig.

De frustratie zit ‘m eigenlijk vooral in het feit dat we er zo druk mee bezig zijn en dat we het gevoel hebben dat de rest van Nederland eigenlijk maar wat aanmoddert. De verwarming staat altijd laag, er brandt geen lamp die niet hoeft te branden, tv staat niet superlang aan en wanneer alles uit staat, staat het ook echt uit (we hebben zo goed als geen sluimer-verbruik) wasjes gaan op de eco stand en de stofzuiger werkt op half vermogen. Kortom, wat kun je nog meer doen en wat doen anderen om maar op 8,75 kWu per dag uit te komen.

Nou, dat is dus de uitdaging die we ons en onze energieman dus gesteld hebben. Geduld en inzicht is een schone zaak maar vooralsnog kost energie bezuinigen best wel een hoop energie.

 

One Reply to “Meten = weten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s