Groot denken, klein beginnen.

De adviseur (we noemen hem voor het gemak de energieman) is gevonden, hup aan de slag! Wij willen zo dicht mogelijk bij nul op de meter dus zullen er zonnepanelen moeten komen. Onze vraag is dan ook eigenlijk, welke? Nou, dat blijkt echter de volledig verkeerde vraag te zijn op dit moment. Zonnepanelen is een voorbeeld van groot denken, maar laten we nu eerst maar eens klein beginnen.

Na een mooie verhandeling over de Trias energetica van de energieman, blijkt dat we bij het begin moeten beginnen, wat op zich best wel logisch klinkt.
Regel 1 = beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
Dit lijkt een enorme open deur, maar is inderdaad wel het begin.

Meten is weten, de volgende open deur. Het enige wat bij ons gemeten wordt is het volledige stroomverbruik per jaar. Door het per dag te meten kun je al beter achterhalen waar de grootverbruikers zitten. Veel is natuurlijk al met logisch nadenken terug te vinden en te bedenken. We constateren dat we eigenlijk al heel goed ons best doen. Toch blijkt zo’n inventarisatie ook wel verrassingen op te leveren. Zo blijkt de lamp die we ’s avonds aan doen wanneer we weg zijn twee gloeilampen van 60W te bevatten. Ook de lampjes die in de keuken altijd branden wanneer er iemand thuis is kunnen een stuk zuiniger. Er is zogezegd op dit front nog wel iets te behalen, maar groot zal de winst daar niet zijn.

De grootste winstmaker in deze zal toch een nieuwe koelkast zijn. Ons huidig exemplaar uit 2004 verbruikt jaarlijks zo’n 300 kWu. De huidige A+++apparaten verbruiken minder dan de helft. Met een stroomprijs van  €0,21 per kWu scheelt dat al meer dan €30,- per jaar (een beetje conservatief gerekend). Qua geld investering misschien niet meteen een prijspakker want een nieuwe A+++koelkast kost al snel 4 á 500 euro. Wanneer het gaat om  het minder stroomverbruik is het natuurlijk wel een serieuze optie.

We zitten nog in de inventarisatie-fase, maar de drang om iets te doen is groot. Op advies van de energieman bij Qurrent een Qbox gekocht á €90,-. Dit apparaat monteer je in de meterkast en kun je online aflezen. Hiervoor is vanzelfsprekend een internet verbinding nodig. Bij installatie blijkt mijn router toch iets te ver weg te staan waardoor ik beter een ander exemplaar (€125,-) had kunnen aanschaffen. Na contact met Qurrent gaan ze voor me kijken hoe dit op te lossen. Dit kan wel heel even duren. Qurrent is één van de groenste energieleveranciers en dat merken ze. Ze kunnen de aanvragen op dit moment haast niet aan, maar het komt goed!

Ook de tweede investering loopt niet geheel op rolletjes. De energie-vretende 60W lampen in de kamer moeten eenvoudig te vervangen zijn. Klein probleempje, ze zitten aangesloten op een dimmer die een wandcontactdoos gemonteerd zit. Spaarlampen zijn niet te dimmen, maar aangezien de lamp eigenlijk toch alleen maar vol aanstaat lijkt me dat geen probleem. Ik heb nog wat spaarlampen liggen. Het werkt. Tenminste de eerste 5 minuten. Daarna begint het enorm te stinken. Ze worden toch iets te warm. Geen probleem. Doen we er toch gewoon ledlampen in. Ook daar stuiten we op het probleem van de dimmer. Ledlampen zijn wel te dimmen. Alleen zijn hier speciale dimmers voor nodig. €100 vinden we hiervoor een te hoge investering. Volgens de doe-het-zelf meneer kun je echter wel ledlampen op volle kracht gebruiken. Zoals eerder gememoreerd is dat geen probleem. Lampjes kopen, lampjes vervangen, klaar is kees. Zat het leven maar zo eenvoudig in mekaar. Wanneer we de lamp uit doen blijven de ledlampen knipperen. Het technische verhaal hierachter zullen we jullie besparen, maar het eindresultaat is dat ik met 2 ledlampen zit die ik verder nergens kwijt kan en dat de energie-vretende lamp energie blijft vreten.

Investering tot nu:
Qbox €90
2x ledlamp €10
totaal €100

Resultaat tot nu:
0

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s