Een beter klimaat begint bij jezelf.

In deze periode van de klimaattop in Parijs is het haast onmogelijk om ook niet zelf af en toe eens over het klimaat na te denken. De sceptici laten ons weten dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Rapporten van serieuze wetenschappers worden van tafel geveegd met het argument dat het allemaal linkse propaganda zou zijn. Aan de andere kant staan de milieu bewegingen die ons willen doen geloven dat we over een paar jaar allemaal met de boot naar het werk moeten wanneer we niet NU wat ondernemen. Zoals in eigenlijk alle discussies zal de waarheid ergens in het midden liggen. Voor de onwetenden, waar ik er één van ben, is dat de makkelijkste conclusie om te trekken. Ik heb er niet voor geleerd en moet me dus een mening vormen met als input o.a. deze twee uitersten.

Ondanks dit kan een beetje logisch nadenken in deze ook geen kwaad. Rijdt eens met de auto naar bijvoorbeeld het Ruhrgebied of de andere kant op richting de hoogovens. Zonder je bestemming bereikt te hebben heb je inmiddels al zoveel mensen onderweg gezien die allemaal uitlaatgassen de lucht in blazen. Dan heb ik het dus nog niet over de troep die uitgestoten wordt op de plek van bestemming zelf. Een dagje in Beijing, waar je met een vervuilend vliegtuig naar toe bent gevlogen, doet je beseffen dat het probleem daar nog veel groter is. Dit kan niet gezond zijn. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om dat waar te nemen.

De grote oplossingen zullen van wereldleiders en de industrie moeten komen maar dat houdt natuurlijk niet in dat we zelf niets zouden kunnen doen.

De grootste impact van particulieren hebben vliegreizen en woon-werkverkeer. Sinds jaren vliegen we eigenlijk niet meer (m.u.v. een steden-trip met vrienden) en we gaan lopend en met de fiets naar ons werk. Ook onze vakanties gaan inmiddels met de fiets. Daar valt voor ons niet zo heel veel winst te behalen.

Ondanks dat we al erg weinig gas en stroom verbruiken zal dat de richting zijn waar we onze bijdrage nog wat kunnen verhogen. De komende tijd wil ik dan ook gaan kijken wat we op dat gebied allemaal kunnen ondernemen.

We wonen inmiddels 15 jaar in een huis uit 1980. Niet een tijd waarin de huizenbouw al enorm uitblonk in isolatie e.d.. In de afgelopen jaren hebben we hap-snap best wel het één ander gedaan. Zo hebben we beneden HR+++ glas en ook boven is een gedeelte van het dak ook al extra geïsoleerd. Ook daar is een gedeelte van de ramen al vervangen. De vloer is niet extra geïsoleerd, maar we hebben de houten-vloer destijds op de plavuizen van de vorige bewoner gelegd. Ook de CV ketel is vervangen door een HR-ketel. Kortom, er is al best wel wat gebeurd.

Uiteindelijk willen we niet alleen maar energie besparen, maar het zou ook leuk zijn wanneer de investeringen die we daar eventueel in gaan doen ook daadwerkelijk terug verdient worden. Je kunt vanzelfsprekend gewoon een algemeen advies op internet zoeken en aan de slag gaan. Ik vrees daarbij echter dat de investeringen vooral hoog zullen zijn en de uiteindelijke opbrengsten voor zowel milieu als portemonnee minimaal.

Het eerste waar ik me dus in moet gaan verdiepen is een goed advies. Ik ga dus op zoek naar iemand de me een goed advies kan geven over het advies wat ik in moet gaan winnen om mijn huis energiezuiniger te maken en er niet financieel op leeg te lopen. Iemand een goed advies?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s